kds

Veranderen of loslaten

Veranderen of loslaten

Gezond zorgen betekent: veranderen wat je kunt veranderen en loslaten waar je geen invloed op hebt. Want het worstelen met een situatie die je niet kunt veranderen, leidt tot stress en frustratie. Leer accepteren en kijk wat je wel kan veranderen.

Aan de slag met Veranderen of loslaten >>

Piekeren helpt niet
De confrontatie met ziekte van je naaste zet meestal alles op z’n kop. Zeker wanneer dat heel plotseling gebeurt. Als je partner bijvoorbeeld een hersenbloeding krijgt of je kind een psychose. Dan word je overspoeld door nare gevoelens. Je wilt niet dat dit in je leven gebeurt! Sommige mensen liggen de hele nacht te piekeren. Ze stellen zich voortdurend vragen: waarom, waarom ik? Het zijn vragen waar geen antwoord op is.

Wat kun je wel doen?
Verzet tegen situaties die niet te veranderen zijn geeft veel stress. De ziekte zelf kun je meestal niet wegnemen Je kind blijft gehandicapt, je vader blijft manisch depressief, je moeder dement.

Wel is het goed om te kijken hoe je zo’n situatie minder moeilijk kunt maken. Valt de zorg voor je dementerende moeder je lichter als ze verhuist naar een zorginstelling bij jou in de buurt? Kun je aanpassingen in huis laten aanbrengen waardoor een zieke weer in staat is zelf dingen te doen? Helpt meer informatie over het verloop van de ziekte bij het maken van plannen? Kun je extra zorg regelen zodat niet alles op jou neer komt? Zorg je voor steun voor jezelf? Kun je jouw verhaal bij iemand kwijt?

Acceptatie geeft inzicht
Acceptatie betekent: weloverwogen besluiten dat je de situatie neemt zoals hij is. Mét bijbehorende gevoelens. Het is zo en niet anders! Daarna komt er ruimte om volgende stappen te nemen. Door te accepteren schep je afstand tot de situatie. Dit levert meestal een nieuw perspectief op.


Wil je de zelfhulpmodule vanaf het begin volgen omdat je graag op verschillende onderdelen wil werken aan het herkennen en voorkomen van overbelasting als mantelzorger? Dat kan natuurlijk ook: start de zelfhulpmodule. Of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.