Veranderen of loslaten

Veranderen of loslaten

Gezond zorgen betekent: veranderen wat je kunt veranderen en loslaten waar je geen invloed op hebt. Want het worstelen met een situatie die je niet kunt veranderen, leidt tot stress en frustratie. De module geeft je tips en oefeningen om te bekijken wat je kunt veranderen en wat je kunt leren accepteren.

Aan de slag met “Veranderen of loslaten” >>

Piekeren helpt niet

De confrontatie met de ziekte van je naaste zet meestal alles op z’n kop. Zeker wanneer dat heel plotseling gebeurt. Je wordt plotseling overspoeld door nare gevoelens. Sommige mensen liggen de hele nacht te piekeren. Ze vragen zich voortdurend af ‘waarom’: een vraag waar geen antwoord op is.

Wat kun je wel doen?

Verzet tegen situaties die niet te veranderen zijn geeft veel stress. De ziekte zelf kun je meestal niet wegnemen. Je kind blijft gehandicapt, je vader blijft manisch depressief, of je moeder haar dementie gaat niet meer over. Wel is het goed om te kijken hoe je zo’n situatie minder moeilijk kunt maken. Valt de zorg voor je dementerende moeder je lichter als ze verhuist naar een zorginstelling bij jou in de buurt? Kun je aanpassingen in huis laten aanbrengen waardoor een zieke weer in staat is zelf dingen te doen? Helpt meer informatie over het verloop van de ziekte bij het maken van plannen? Kun je extra zorg regelen zodat niet alles op jou neer komt? Zorg je voor steun voor jezelf? Kun je jouw verhaal bij iemand kwijt?

Acceptatie geeft inzicht

Acceptatie betekent: weloverwogen besluiten dat je de situatie neemt zoals hij is. Mét bijbehorende gevoelens. Het is zo en niet anders! Daarna komt er ruimte om volgende stappen te nemen. Door te accepteren schep je afstand tot de situatie. Dit levert meestal een nieuw perspectief op.