Mijn zorgsituatie

Mijn zorgsituatie

Geen enkele zorgsituatie is hetzelfde. Je kunt zorgen voor je dementerende vader of je manisch depressieve moeder, je man met een ongeneeslijke ziekte, je vrouw met een chronisch lichamelijke aandoening, een gehandicapt kind of een vriend met een verslaving. Bij de een komt de ziekte geleidelijk, een ander wordt er door overvallen. Soms blijken er zelfs meerdere mensen in je omgeving ziek te zijn.

Stilstaan bij hoe het nu gaat: mijn verhaal

Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt, gestrest of overbelast bent, dan kan het moeilijk zijn precies aan te geven waar dat aan ligt. Het vertellen of beschrijven van je eigen verhaal kan je helpen de situatie helder te krijgen. Dan weet je ook waar knelpunten zitten en wat je misschien zou willen veranderen. Voor wie zorg jij en wat is je verhaal? De module helpt je dit in kaart te brengen.

Aan de slag met “Mijn verhaal” >>

Jouw overtuigingen

Zorgen voor iemand die dicht bij je staat, vinden we vaak vanzelfsprekend. Het geeft voldoening, maar kan zowel lichamelijk als psychisch belastend zijn voor diegene die zorgt: de mantelzorger. Zij combineren dit immers met de normale zaken in hun leven: werk, gezin, sport/hobby’s en dergelijke. Daarnaast kunnen bepaalde ideeën of overtuigingen het zorgen voor een ander makkelijker of moeilijker maken.

Een aantal uitspraken die de zorg voor een ander gemakkelijker maken:
‘Ik ben blij dat ik wat voor mijn ouders terug kan doen.’
‘Ik blijf kijken naar wat we nog wel kunnen, niet alleen naar wat we niet meer kunnen.’

Een aantal uitspraken die het zorgen voor een andere moeilijker maken:
‘Ik moet er helemaal voor de ander zijn.’
‘Pas als ik al mijn taken heb gedaan mag ik plezier hebben.’
‘Je moet sterk zijn en doorzetten.’
‘Als ik hulp vraag, belast ik anderen teveel.’

De laatste soort uitspraken kunnen je belemmeren in het vinden van de balans tussen jezelf en je omgeving. Betrap je jezelf ook op dit soort gedachten? Zijn dit soort gedachtes te veranderen? Hoe ziet jouw balans er momenteel uit? De module helpt je het antwoord op deze vragen te beantwoorden.

Aan de slag met “Hoe hoort het eigenlijk?” >>