kds

Grenzen stellen

Grenzen stellen

Zorg je voor andere mensen in combinatie met je werk, gezin en hobby’s? Dan moet je oppassen dat dit niet te veel wordt. Grenzen stellen helpt om de 24 uur die in een dag zitten overzichtelijk te houden.

Nee zeggen, grenzen stellen

Wil je grenzen stellen dan moet je af en toe nee zeggen tegen verzoeken van anderen. Voor velen is dit niet gemakkelijk: je wilt de relatie met de ander immers goed houden. En soms hebben mensen door hun karakter of hun opvoeding gewoon moeite met nee zeggen. In het onderdeel Nee zeggen, grenzen stellen van de zelfhulpmodule leer je verschillende manieren om nee te zeggen.

Aan de slag met Nee zeggen, grenzen stellen >>

Zorg delen, hulp vragen

Het is ook goed om te kijken of je zorg kunt delen en hulp kunt inschakelen. Misschien vind je het lastig om hulp te vragen bij mensen in je omgeving. Of misschien ben je niet bekend met de organisaties die ondersteuning kunnen bieden. Voor hulp of ondersteuning in de zorg voor je zieke naaste kun je onder andere op internet en bij het Landelijk Steunpunt Mantelzorg veel informatie vinden. In het onderdeel Zorg delen, hulp vragen van de zelfhulpmodule vind je meer tips, oefeningen en informatie.

Aan de slag met Zorg delen, hulp vragen >>


Wil je de zelfhulpmodule vanaf het begin volgen omdat je graag op verschillende onderdelen wil werken aan het herkennen en voorkomen van overbelasting als mantelzorger? Dat kan natuurlijk ook: start de zelfhulpmodule. Of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.